SLO    ITA    ENG

Sortna vina Vipavske doline

Vinogradništvo z vinarstvom predstavlja drugi steber naše kmetije. Obdelujemo 6 hektarjev vinogradov, pri čemer dajemo prednost avtohtonim belim sortam, kot so klarnica, rebula, zelen in malvazija. Usmerili smo se v pridelavo svežih in suhih, toda strukturno bogatih mladih vin. V izjemnih letnikih del grozdja maceriramo. Gre za star postopek “kuhanja” na tropinah, ki daje vse bolj cenjena oranžna vina. Izbor dopolnjujejo rdeča vina, delno šolana v lesenih sodih, občasno pa popestri tudi kakšna posebnost.

Sveža bela vina

Vsa sveža vina so pridelana po enakem postopku. Ob optimalni zrelosti ročno potržemo grozdje. Grozdje hladimo v komorah na 4°C, vsaj 1 dan. Zatem grozdje zmeljemo v pecljalniku in ga stisnemo v preši. Pomembno je da grozdje ohlajeno stiskamo, saj tako preprečimo razne oksidacije, kar je pomembno pri ohranjanju naravnih arom in barve vina.

Malvazija

Mediteranska sorta, ki lepo uspeva v Vipavski dolini. Vino je suho, zlatorumene barve. Naši vinogradi z malvazijo se nahajajo tik ob jezeru Vogršček, kjer imajo dodatno svetlobo od vode, kajti trti ustrezajo lepe, sončne lege.

Zelen

Je stara avtohtona sorta vipavske doline,ki jo je že Matija Vrtovec opisal v knjigi Vinoreja.Vino ima nežno aromo cvetne in sadne zaznave,je bogato ekstraktno.

Rebula

Sorta je pretežno v Goriških Brdih, lepo pa uspeva tudi v Vipavski dolini. Je sveže mineralno vino, harmonično, po okusu spominja na mandlje – aroma na vanilijo.

Klarnica

Je prav tako avtohtona sorta, ki prihaja prvotno iz okolice Dornberka (Dornberga), kjer so jo poznali tudi pod imenom “mejina”, ker so jo imeli zasajeno okoli hiš, zato ime. Vino je prijetno bogato, aroma po akacijevem medu.

Zeleni sauvignon

Sorta, ki je bila imenovana Tokaj, dokler je niso Madžari zaščitili. Sveže aromatično vino, polnega okusa, slamnato-rumene barve, primerno za vse priložnosti.

Rumeni muškat

Sladko vino, primerno za dopolnitev desertov ali drugih sladkih jedi.

Macerirana vina

Grozdje, ki je optimalno zrelo in 100% zdravo ročno potržemo. Grozdje hladimo v komorah na 4°C, vsaj 1 dan, nato ga zmeljemo v večje posode in ga s postopkom hladne maceracije maceriramo 5-7 dni. Nato brozgo stisnemo in jo razsluzimo v inox posodah. Ob prvem pretoku pretočimo v akacijeve sode, kjer pustimo vsaj 1 leto. Zatem vino ustekleničimo. 

Malvazija 

Mediteranska sorta, ki lepo uspeva v Vipavski dolini, vino je suho, zlatorumene barve. Naši vinogradi z Malvazijo se nahajajo tik ob jezeru Vogršček, kjer imajo dodatno svetlobo od vode, kajti trti ustrezajo lepe, sončne lege.

Rdeča vina

Grozdje, ki je optimalno zrelo, ročno potržemo. Vsaj 1 dan ga hladimo v komorah na 4°C, nato ga zmeljemo v večje posode in ga s postopkom hladne maceracije maceriramo 2-3 tedne. Nato brozgo stisnemo in jo razsluzimo v inox posodah. Ob prvem pretoku pretočimo v hrastove sode, kjer vino pustimo vsaj 2 leti. Zatem vino ustekleničimo. 

Cabernet sauvignon

Visokokvalitetno rdeče vino s temno rubinasto barvo in elegantno cvetlico, polnega okusa, ki je zelo primerno za staranje v lesenih sodih, posebno majhnih “barrique”.

Merlot

Vino temno rdeče barve z vonjem po robidah in zrelih slivah, prav tako primerno za staranje v lesenih sodih. Zelo dobro se poda k rdečemu mesu.

Ostali produkti

  • 5 LITROV BELO: CHARDONNAY ali ZELENI SAUVIGNON
  • 5 LITROV RDEČE: REFOŠK ali CABERNET SAUVIGNON
  • DOMAČ VINSKI KIS

Možen je osebni prevzem produktov na kmetiji in dostava po dogovoru.

Oddajte povpraševanje

NE SPREGLEJTE TUDI PONUDBE DOMAČIH MESNIN IZ VIPAVSKE DOLINE

Domače je res domače

Na posestvu v izmeri 40 hektarjev pridelamo večino hrane in krme (koruzo, ječmen, deteljo, krmne buče), celo voda, ki jo pijejo naši prašiči, je studenčnica iz izvira na naši posestvi.

Tradicija in izkušnje

Sledimo izkušnjam staršev, da trdna domačija potrebuje njivo in vinograd, hlev in gozd, travnik in vrt. Dolgoletne izkušnje pa zagotavljajo vrhunsko kakovost.

Posebnosti Vipavske doline

Enkratni vremenski pogoji, ki jim botrujejo burja, vzgonski vetrovi in bližina morja, omogočajo zorenje na tradicionalni način, ki da mesninam pridih naravne žlahtnosti.