SLO    ITA    ENG

Predstavitev

Sredi Vipavske doline, prislonjena na podnožje Trnovske planote, leži vas Črniče. Nekdaj izključno flišno pobočje je pred davnimi časi mestoma prekril kamniti plaz, ki se je utrgal s pobočij Čavna, tako da je okolica vasi le delno primerna za intenzivno kmetijsko izrabo. Je to omejitev? Kakor za koga: naravne danosti lahko obrnemo sebi v prid, če znamo pravilno izbrati dejavnosti, ki jih razvijamo na posameznem koščku zemlje, na posamezni parceli.

Kmetija Cigoj ni bila nikoli usmerjena zgolj v eno panogo. Sledimo izkušnjam staršev, da trdna domačija potrebuje njivo in vinograd, hleve in gozd, travnik in vrt. Na posestvu v izmeri 40 hektarjev pridelamo večino hrane in krme (koruzo, ječmen, deteljo, krmne buče), celo voda, ki jo pijejo naši prašiči, je studenčnica iz izvira na naši posesti. Prepričani smo, da sta prav izdaten odmerek detelje v krmi in voda brez vsakršnih kemikalij ključnega pomena za kakovost mesa, ki ga sledeč dolgoletni družinski tradiciji predelujemo v izbrane suhomesnate izdelke. Enkratni vremenski pogoji, ki jim botrujejo burja, vzgonski vetrovi in bližina morja, omogočajo zorenje na tradicionalni način, ki da mesninam pečat naravne žlahtnosti.

Posebnost so mangulice proste reje, prašiči in svinje stare balkanske pasme, ki slovijo po kvalitetnem mestu, prepredenem z nitkami zdrave maščobe, z visokim deležem omega-3 maščobnih kislin, izjemo in povsem belo hrbtno slanino ter seveda z izjemnim okusom vsega, od rilčka do repa.